Wat ik altijd al wilde weten?

Veel gestelde vragen (die soms ook niet gesteld worden)

Is Het Blauw Huis een initiatief van de Stad?
Het Blauw Huis is géén initiatief van de Stad. Het Blauw Huis is een persoonlijk initiatief en vooral een persoonlijk verhaal.
Gelukkig kan ik heel fijn samenwerken met medewerkers en stadsdiensten van de Stad Beringen.

Van wie is Het Blauw Huis?
Het Blauw Huis een plaats van en voor senioren en mantelzorgers. En het werd in het leven geroepen door Ann Vanhoudt.
Het Blauw Huis is een vrijwilligersinitiatief.

Waarom doe je wat je doet?
Empowerment, verbinding, gelijkwaardigheid, autonomie, de waarderende benadering, inclusie… zijn enkele begrippen die de moeite waard zijn om uit te dragen. Na het volgen van de Banaba-opleiding aan de Thomas More Hogeschool ‘Ouderencoaching’ was Ann volledig ‘besmet’ met de waarderende benadering van ouderen. En in plaats van er veel over te praten, over te denken of te ‘wensen’… besloot Ann om te doen en te zien wat het zou geven. En hier zijn we nu.

Moet je lid zijn?
Neen, je moet geen lid zijn of worden. Je mag komen en gaan als je wil. Soms wordt er gevraagd om je in te schrijven. Dat is handig bij crea-ateliers, uitstapjes, lezingen… daar waar materiaal en of plaats moet voorzien worden.

Zijn er regels?
“Nee&Ja” (huh?)
Neen, omdat het motto is “Niks moet, veel mag”.
Participatie is belangrijk. Ideeën zijn welkom, meningen mogen gedeeld worden, verbetervoorstellen inbrengen is prima… Je moet niet meedoen aan tafelgesprekken, je mag op je eentje in de zetel zitten en je mag zelfs een fruitsapje aangelengd met water bestellen…
Je moet niks vertellen als je niet wil en neen, je moet niet creatief zijn als alle anderen in een creatieve bui zijn. Kijken mag. 😉

Maar participatie en vrijheid vraagt ook wederkerigheid en ook ‘ruimte’.
Iedereen is welkom en dat geeft het voordeel dat ‘jij’ ook welkom bent. We hoeven niet met iedereen ‘goed’ overweg te kunnen, maar RESPECT is een basisregel in Het Blauw Huis. Maar wat is dat dan juist respect voor jou en voor iemand anders? Er is geen huisreglement opgesteld om dit in kaart te brengen. (Onbegonnen werk en trouwens “we maken dit samen, toch?”)
Weet dat dit voor iedereen verschillend wordt ingevuld en aangevoeld. Niks aan te doen. Maar het helpt om eraan te denken dat dit voor iedereen een andere invulling kan hebben of krijgen al naar gelang de dag, de situatie. We weten niet wat iedereen meedraagt of waarmee hij/zij/hen die dag te maken heeft. Mildheid is een mooi begrip. Luisteren en ruimte geven aan anderen is ook een mooi gebaar. Dank hiervoor!
Voelt er iets niet goed? Dan nodig ik je uit om het hierover te hebben. Hulp nodig hierbij? Dat mag.
En by the way… we hebben geen vaste plaatsen. Stoel leeg? Zet u bij!

Kost het iets?
Inderdaad, “koken kost geld”. Huur, vewarming, sanitair, koffie… kosten geld. Het Blauw Huis wordt niet gesubsidieerd en bezoekers betalen voor drank en activiteiten. Je eigen drank meebrengen kan dus helaas niet.
Vind je dit initiatief zelf waardevol en wil je graag Het Blauw Huis steunen? Dat kan op allerlei manieren; neem gerust contact op.
Wist je dat je ook altijd een ‘uitgestelde koffie’ mag betalen voor iemand anders en een surplus tarief betalen voor activiteiten. ‘Iemand’ maak je hier vast blij mee.

Is het een Café?
Neen dat is het niet. Je kan hier ook geen alcohol vinden. Wij drinken koffie met de koffiezet en gieten melk uit het flesje. Basic, maar met plezier gemaakt. Je kan genieten van een beperkte keuze aan frisdrank, water en thee. Gelukkig hebben we ook een koekje bij de koffie voor hen, die een glutenallergie hebben en voor de diabetici, die dat wensen. Oh, ja we hebben ook ‘valse’ koffie, koude, warme en héél warme choco, koffie met een ‘bietske’ melk of met een ‘goei geut’ of thee met een beetje koud water.
We hebben vooral ruimte voor een verhaal, plezier, serieuze onderwerpen en vriendelijkheid. Er mogen zijn in veelvoud.

Is Het Blauw Huis iets voor alleenstaanden, eenzame mensen of alleen voor vrouwen?
Neen, Het Blauw Huis is er voor iedereen.

Doen ze daar iets wat jij fijn vindt?
Dat kan, maar misschien ook niet. Dat weet ik niet en jij misschien ook niet?
Wat vind je van het idee om zelf te komen proberen? Of om te delen met mij wat je zelf ‘liever’ zou doen, willen of zien? Weet dat elke dag niet hetzelfde is en dat het belangrijk is om iets anders te bekomen dat je ook iets anders doet.
We hebben ook een mooie doos staan in Het Blauw Huis, die met opzet niet ‘klachtenbus‘ heet, maar wel ‘goede-ideeën-bus of verbetervoorstellen-bus’ heet. Alles kan beter… maar niet door te klagen. Stop je voorstel of idee om de dingen nog beter te maken in de ‘bus’. Uiteraard mag je het ook altijd vertellen.

Men zegt….
Zoveel! En ook vaak ‘niks’ of ‘niet het juiste’.
Weet je iets niet of wil je ZELF graag meer weten over? ALTIJD welkom om zelf je ervaring, gevoel of mening te maken.

Ben ik iets vergeten?

Close Menu